Miso × myso

Podle Nového akademického slovníku cizích slov se jedná o fermentovanou pastu z vařených sójových bobů. Jedná se o pojem, který je znám především z japonské kuchyně. Respektovat proto musíme i pravopis slova, který jsme převzali, správně je pouze námi nabízená první varianta – miso.

Jak známo, cizí slova často nějak píšeme, ale jinak čteme, proto si musíme dát především pozor na výslovnost, čteme vždy se z: [mizo]. Podstatné jméno miso je rodu středního, skloňujeme jej podle vzoru město.

Pozornost si zaslouží i 6. pád čísla jednotného, můžeme totiž slovo skloňovat dvěma způsoby: o mise/misu.

Příklady:

Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě.
Při menším hladu si dejte třeba miso nebo salát.
Japonská miso polévka je jednou z nejzdravějších polévek světa.
Miso polévku lze připravit několika způsoby, a to především v závislosti na kuchaři a stylu polévky.
Miso polévku Japonci konzumují až po jídle na rozdíl od ostatních kuchyní, kdy polévka předchází hlavní chod.

Pošli tento příspěvek svému blízkému