Sója × soja
Sója luštinatá je luštěnina patřící do čeledi bobovitých rostlin, která se pyšní vysokým obsahem proteinů.
Neobsahuje lepek, a proto je také součástí bezlepkové diety. Sója nabízí možnost obrovského využití. Používá se nejen v potravinářském průmyslu, nebo jako krmení pro hospodářská zvířata, ale také jako surovina pro zpracovatelský průmysl.
Chcete-li okusit chuť sóji, můžete si vybrat. Najdete ji v tofu, tempehu, v různých omáčkách (sójové omáčky), v jogurtech, rostlinných mlécích (sójové), ale i v uzeninách.
Pravopis a etymologie
Slovo sója k nám bylo přejato z německého Soja. Soja vzešla z japonského šōyu, šoj, soj.
Pravidla českého pravopisu nám v tomto případě neponechávají volný výběr při rozhodování, zda napíšeme o/ó. Správný způsob psaní je pouze jeden, a to sója.
Skloňování
Sója je podstatné jméno rodu ženského, které skloňujeme podle vzoru žena.
Pád | Jednotné číslo | Množné číslo |
1. | sója | sóji, sóje |
2. | sóji, sóje | sój, sójí |
3. | sóji, sóje | sójám, sójím |
4. | sóju | sóji, sóje |
5. | sójo | sóji, sóje |
6. | sóji, sóje | sójách, sójích |
7. | sójou | sójami, sójemi |
Příkladové věty
Mám raději sójový rohlík než grahamový.
Kup mi, prosím, sójovou mouku.
Mám rád naklíčenou sóju, která mezi zuby krásně křupe jako oříšky.
Ze semen sóji můžeme umlít mouku, ale také vylisovat olej.
Sója obsahuje až 35 % bílkovin.
Součástí této krmné směsi je spolu s kukuřicí a slunečnicovými semínky také sója.
Domovinou sóji je Asie.