Čokoláda × čokuláda
Slovem čokoláda označujeme pochutinu připravovanou ze zrnek kakaových bobů, plodů stromu Theobroma cacao (neboli kakaovník pravý) rostoucího v tropických oblastech.
Kakaové boby se zpracovávají kvašením, pražením a mletím. Lze z nich připravit sušinu či kakaové máslo. Zkombinováním těchto produktů se vyrábí čokoláda, která je nejčastěji odlita do podoby čokoládových tabulek.
Pravopis a etymologie
Slovo čokoláda se do našeho jazyka dostalo skrze italské cioccolata, které bylo přejato ze španělského chocolate. Španělština do sebe slovo čokoláda vstřebala z aztéčtiny, a to konkrétně ze slova chocolatl. Chocolatl je složeninou choco (kakao) a latl (mléko). Původně název označoval pití připravené z kakaových bobů.
Skloňování
Čokoláda je podstatné jméno rodu ženského a skloňujeme jej podle vzoru žena.
Pád | Jednotné číslo | Množné číslo |
1. | čokoláda | čokolády |
2. | čokolády | čokolád |
3. | čokoládě | čokoládám |
4. | čokoládu | čokolády |
5. | čokoládo | čokolády |
6. | čokoládě | čokoládách |
7. | čokoládou | čokoládami |
Příkladové věty
Vím, že se to nemá, ale jsem schopná sníst na posezení celou tabulku čokolády – neumím si pomoct!
Miluji čokoládu (nejvíce tu bean-to-bar), jím ji i přesto, že to mé pleti vůbec nesvědčí.
Nesnáším, když mi někdo řekne, ať si dám místo čokolády jablko, že je to zdravější mlsání.
Znáte pařížský dort? Je výborný a celý z čokolády!
Čokoláda rozhodně není dobrá na zuby.