Demikát × demykát
Se slovem demikát se setkáme především ve slovenské a valašské kuchyni. Demikát je označení pro polévku vyráběnou z ovčího sýra, brynzy. Existuje několik receptů, jak tuto polévku připravovat. Zajímavostí je, že se pouze ohřívá, ale nevaří, aby nedošlo ke ztrátě vitamínů.
Název se vyskytuje jen v nářeční podobě. Název tohoto pastýřského jídla pochází z rumunských Karpat. Rumunský název polévky pochází z lat. míca „drobek“. Demikát byl taktéž název slovenské rockové skupiny z osmdesátých let. Všimněte si, že v obou případech píšeme tento výraz s měkkým -i.
Podstatné jméno demikát je rodu mužského neživotného, skloňujeme jej podle vzoru hrad.
Příklady:
Liptovská pomazánka také může sloužit jako výchozí surovina k přípravě demikátu.
Demikát miluji, nejlepší jsem jedla spolu s fazolovou polévkou v jedné salaši na Slovensku, na tu chuť nezapomenu.