Bryndza × brynza

Pojmem brynza označujeme měkký sýr, který je osolený. Tento sýr je vyráběn předně z ovčího mléka či tvarohu.

Někdy se vyrábí také z mléka kozího nebo kravského. Brynza v sobě obsahuje zdraví prospěšné laktobakterie. Říká se, že pomáhá snížit cholesterol, v krvi dokáže upravit hladinu cukru a příznivě působí také na krevní tlak.

Pravopis a etymologie

Slovo brynza pochází z rumunského brînzâ. Jedná se o starobylé slovo karpatských pastýřů. Brynza se uchytila také ve slovenštině – bryndza, polštině – bryndza, brędza, a v ukrajinštině – brýn(d)za. U nás bylo slovo počeštěno do podoby BRYNZA, a to je také jediný správný způsob zápisu.

Skloňování

Brynza patří mezi podstatná jména rodu ženského, která skloňujeme podle vzoru žena.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. brynza brynzy
2. brynzy brynz
3. brynze brynzám
4. brynzu brynzy
5. brynzo brynzy
6. brynze brynzách
7. brynzou brynzami

Příkladové věty

V restauraci jsem si objednala halušky s brynzou.

Pravopisně česky správně je tedy jedině brynza.

Maminka dělá moc dobrou brynzovou pomazánku.

Brynza je sýr z ovčího mléka.

Už jsi někdy ochutnal brynzu?

Ráda bych okusila pravou slovenskou brynzu.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
Internetová jazyková příručka – brynza. Internetová jazyková příručka [online]. Copyright © [cit. 11.02.2022]. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=brynza
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému