Jak vyzrát nejenom na vánoční přání?

5. 09. 2016

Máte každoročně problém napsat bezchybné vánoční přání? S celou redakcí Pravopisně.cz jsme pro vás připravili vyčerpávající článek, který vás provede psaním celého textu na přáníčko pro vaše nejbližší.

Ukážeme vám ty nejčastější češtinářské chyby, kterých se Češi na nich dopouštějí. Poradíme vám i základní vzory pro tato přání a dopisy a pohlednice. Stačí je jen správně přepsat a máte jistotu, že tentokrát si ostudu u svých bližních a příbuzných neuděláte.

Přání k Vánocům nejsou tak zapeklitá

Možná nám to neuvěříte, ale bezchybně napsat přáníčka a psaníčka k Vánocům a Novému roku nemusí být nadlidský úkol. Stačí se inspirovat v tomto článku, který jsme věnovali především vánoční tematice, nejslavnějším vánočním dnům a také problematickým slovíčkům kolem začátku roku.

Pokud nestíháte poslat svým nejbližším klasické papírové přání, můžete vzít zavděk alespoň krátké (ale výstižné) SMS zprávě, případně i e-mailu (berme ho jako poslední řešení).

vanocni-chyby-pravopis

Velmi časté pravopisné chyby na vánočních přáních

Vzory textů pro Vánoční přání – napsané pro naše čtenáře:

1. Co to zvoní, co to voní, je to vánoční kouzlo jako loni. Tichá chvíle k zamyšlení, závan štěstí nad něj nikdy není.
2. Nastal slavný vánoční čas, plno dárků dostanete zas. K tomu rodinné chvíle, v novém roce hezké cíle. Kolem sebe rodinu, ať si užijete každou hodinu.
3. Bohatého Ježíška, přejeme mnoho dobrot do bříška. Hodně něhy, štěstíčka a lásky plná srdíčka. Ať další léta budou pěkně bohatá.
4. Hvězdný pozdrav od sněžných vloček, přejeme hodně dárků nejenom pod stromeček. Na Silvestra hluboký lok a šťastný celý nový rok.
5. Vánoce budou boží, v rodinném okruží, na nádherné svátky, jako vystřižené z pohádky.

Neudělejte chybu ani v novoročním přání

Takové novoročence se leckdy říká i PF (hovorově „pé-efko“). Tato zkratka vznikla z francouzských slovíček Pour féliciter, které v překladu znamenají „pro poblahopřání“.

I novoročenkám se nevyhnou záludnější češtinářské jevy a slovíčka:

Vidíte, že to nebylo těžké

A to je vše – s tímto jednoduchým návodem na přáníčka s vánoční či novoroční tematikou už neuděláte nikdy chybu!

Přejeme vám vše nejlepší během těchto krásných svátků.

Pošli tento příspěvek svému blízkému