Diktáty Zdeňka Svěráka – pravidelná prověrka našich znalostí

25. 06. 2015

Pokud se zajímáte o pravopis a celkově češtinu, jistě vám v masových médiích neunikly každoroční „Svěrákovy“ diktáty. Tradičně tyto diktáty připravuje známý český režisér, scénárista a herec Zdeněk Svěrák.

Televizní pořad, který se točí jen kolem pravopisu

Na první školní den bývá na České televizi vysílán speciální pořad, který má pomoci žákům si procvičit češtinu. A je to i cesta, jak alespoň na pár chvil připomenout rodičům dobu, kdy i oni psali školní diktáty. Alespoň uvidí, jak na tom aktuálně jsou – a mohou se zlepšit. A pak své zkušenosti a vyvarování se chyb předat svým dítkům.

Jednotlivé diktáty rozhodně nepatří k těm nejlehčím – považujem je jako středně obtížné. Tematikou většinou odkazují na místo, kde je celý pořad natáčen (zoologická zahrada, Karlštejn, les, …).

Zdeněk Svěrák vám přečte diktát

Celý diktát je přečtený a na televizních obrazovkách i ukázaný v psané podobě s vynechanými políčky pro doplnění správného písmenka. Po přečtení pravopisného diktátu samotným Zdeňkem Svěrákem následuje i vysvětlení jednotlivých pojmů a poukázání na problematické jevy.

Připravte si na začátek nového školního roku papír a tužku a zkuste si v celé své rodině sednout a napište si každoroční Svěrákův diktát.

Starší diktáty jsou také dostupné

Starší diktáty si můžete pustit ve video-archivu České televize na těchto adresách:

Pošli tento příspěvek svému blízkému