Náročná velká písmena

10 úloh | Typ cvičení Pravokvíz

Chcete se zapotit u nového testu? Přijdou vám naše on-line cvičení lehká? Tak máme pro vás jedno extra náročné (zaměřené jen na psaní velkých písmen v názvech českých měst), které by mohlo dělat problémy i mnoha učitelům češtiny.

Je to náš ojedinělý „pravokvíz“, takže kromě 100 % úspěšnosti (tedy bez jediné chyby) je důležitý i čas. Dle těchto 2 hodnot se budete na konci kvízu zařazovat do žebříčku těch nejlepších. A opravdu pozor – jedno označení města patří mezi 2 ojedinělé češtinářské výjimky (dle ÚJČ AV ČR).

Spustit kvíz Zobrazit nejlepších 10

4 komentářů ke článku Náročná velká písmena”

    • A to jsme se báli, že to málokdo zvládne 🙂 Klidně příště přitvrdíme!

  1. Řekl bych, že „xxx“ by se mělo psát s malým „x“. Nechci rejpat ale měli byste to změnit. Jinak se mi vaše práce líbí, ale toto mě zklamalo… s úsměvem na tváři Rejpálek 😀

    • Hezký den, nechceme prozrazovat, které slovíčko se tak psát má, ale… Nemáte pravdu. Toto slovní spojení (ještě s jedním) patří mezi jediná dvě označení měst, která se píší s velkým počátečním písmenem 🙂

      Zkuste si ho vyhledat v Googlu – zdrojem, které potvrzuje naše tvrzení, je právě web pracovníků Ústavu pro jazyk český AV ČR (konkrétně část Internetová jazyková příručka).

      Právě na tento chyták jsme všechny upozorňovali v popisku nad samotným kvízem. Hezký den přeji.

Pošli tento příspěvek svému blízkému