Jak se píše čert, anděl a Mikuláš

11. 12. 2014

Kdy jindy oceníte náš „vánoční“ článek než v době, kdy máte těsně před vánočními svátky a chcete udělat radost svým přátelům a rodině pěkným psaným přáním. Byla by škoda jim zkazit radost z přáníčka (a to nemusí patřit mezi tzv. „grammar nazi“) neskutečnou pravopisnou chybou.

Problematická slova kolem Vánoc

Proto jsme pro vás připravili dnešní článek, který vám pomůže v napsání vánočního přání bez zbytečných chyb na kráse.

Jak se píše anděl?

Možná vás nepřekvapí, že slovíčko anděl píšeme vždy s malým písmemem (kromě začátků vět). Je tomu i tehdy, když spojíme slovíčko anděl či archanděl se jménem – například anděl Gabriel, archanděl Rafael. Jedná se o nadpřirozenou bytost, u které není pravopisnými pravidly určeno, že zde musí být velké počáteční písmeno „a“.

Jak se píše čert?

Čert je další nadpřirozenou postavou, která doprovází Mikuláše při nadílce. Platí zde stejné pravidlo jako u anděla – pohádkové postavy bez vlastního jména (třeba vodník, nymfa, trpaslík, hobit, drak a další) píšeme s malým písmenem na začátku.

Jak se píše Mikuláš?

Svatý Mikuláš z Myry byl biskupem, který se stal předobrazem dnešního Mikuláše. Ten je stále pro mnohá dítka v silném spojení s vánočním obdobím. V něm obchází doprovázen čertem a andělem po rodinách s malými dětmi a odměňuje je „mikulášskou nadílkou“. Ta obsahuje to, co by si dítě zasloužilo za své celoroční chování.

Dřívější variace s ovocem (spíše sušeným) a ořechy pro hodné děti a uhlím pro ty špatné, se v novodobém světě dost proměnila. Rodiče už nechtějí tolik trestat své děti, takže uhlí najdou v nadílce málokdy a spíše zde objeví přeslazené bonbony a čokoládu ve tvaru právě Mikuláše čertíka či andílka.

Proč je vlastně spojován s vánoční nadílkou? Biskup v Myře v Lykii (oblast jihu dnešního Turecka) byl neskutečně štědrý a laskavý a rád odměňoval své blízké.

Jak v případě svatého, tak Mikuláše z předvánočního času, se jedná o vlastní název, takže vždy píšeme velké počáteční písmeno.

Samozřejmě to platí i v případech, že se někdo opravdu jmenuje Mikuláš (nesmíme zapomenout na slavné Mikulášovy patálie Reného Goscinny – jak v podobě knihy, tak nového filmu). Velké počáteční písmeno se pojí i se svátkem Svatého Mikuláše, který je každoročně 6. prosince. Tzv. „nadílka“ je však zpravidla o den dříve.

Malé písmeno na začátku slova píšeme v případě, že se jedná o samotnou nadílku.

Správné příklady psaní

Andílku, náš rozmilý, ty jsi nám přinesl květiny.
Prach, který pomáhá andělům létat, se jmenuje nebeský.
Každý anděl má mít nad hlavou svatozář – to však neplatí o tzv. padlých andělech.
Nemusíš se bát čertů, pokud jsi nezlobil, tak si tě neodnesou do pekla.
Mikuláš, dva čerti a jeden nádherný anděl přijdou tentokrát k nám s nadílkou.
Dostal jsem skvělého mikuláše – 3 čokolády, 2 balíčky bonbonů a 5 jablíček.

Chcete vědět, jak se správně píše Štědrý den, Štědrý večer, Ježíšek, Advent či Boží hod? Všechna tato sváteční témata jsme rozebrali v dalších článcích; dostanete se na ně po prokliku na jednotlivé názvy.

Přejeme hezké počtení a také za celou redakci Pravopisně.cz krásné prožití vánočních svátků.

Pošli tento příspěvek svému blízkému