Trench coat × trenčkot

Původ trenčkotu můžeme najít již v 18. století, kdy byl vynalezen první nepromokavý plášť. Název však kabát dostal až při jeho využití během první světové války, kdy jej oblékali důstojníci. A protože první světová válka byla známa i svými zákopy, což je v anglickém překladu trench, začalo se tak přezdívat také tomuto plášti – trench coat, tedy „zákopový kabát“. U nás je znám také pod jménem baloňák.

Pravopis a etymologie

Slovo trenčkot má původ v anglickém trench coat a označuje kabát či plášť ve sportovním střihu, který si vezmeme při nepříznivém počasí.

Dříve byl povolen zápis ve formě trenchcoat, avšak od té doby bylo slovo přejato a počeštěno do té míry, že dnes je upřednostňováno především psaní TRENČKOT, což jako jedinou možnost nabízí také Internetová jazyková příručka Akademie věd České republiky.

Skloňování

Trenčkot je podstatné jméno rodu mužského neživotného, které skloňujeme podle vzoru hrad.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. trenčkot trenčkoty
2. trenčkotu trenčkotů
3. trenčkotu trenčkotům
4. trenčkot trenčkoty
5. trenčkote trenčkoty
6. trenčkotu trenčkotech
7. trenčkotem trenčkoty

Příkladové věty

Koupila jsem si krásný béžový trenčkot.

Když jsem v nadšení zamávala na svou přicházející kamarádku, ozvalo se křupnutí a pod paží se mi na trenčkotu udělala obrovská díra, jak mi praskly švy.

Šedivé trenčkoty se zvednutým límcem mi vždycky připomenou tajemné detektivy a bezejmenné agenty, kolem kterých se vznáší kouř, oči mají skryty za slunečními brýlemi a na hlavě jim sedí mafiánský klobouk.

Pokud pořád nevíš, tak trenčkot nosil nejen slavný inspektor Clouseau z filmu Růžový panter, ale i detektiv Colombo ze stejnojmenného amerického seriálu.

Jeho béžový trenčkot vypadal, jakoby ho ukradl známému televiznímu detektivovi Colombovi.

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Internetová jazyková příručka – trenčkot. Internetová jazyková příručka [online]. Copyright © [cit. 18.09.2021]. Dostupné z: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=tren%C4%8Dkot
Pošli tento příspěvek svému blízkému