Reggae × rege

Pojem reggae označuje hudební styl z Jamajky, jehož vznik zaznamenala 60. léta 20. století.

Reggae vychází ze stylů ska a rockstead a můžeme v něm vypozorovat také prvky soulu, jazzu i amerického rhythm and blues (R&B). Texty reggae se původně týkaly především zábavy, žen, alkoholu a sem tam obsahovaly sociální kritiku.

Mezi nejvýznamnější představitele patří Toots and the Maytals, Desmond Dekker a z pozdějších interpretů například Bob Marley.

Pravopis a etymologie

Na přesném původu slova reggae se jazykovědci nedokáží shodnout, avšak domnívají se, že jeho kořeny leží v jamajsko-anglickém slově rege-rege, které by se dalo volně přeložit jako hádka či protest, ale také jako otrhané oblečení. Poprvé bylo slovo použito v písni „Do the Reggay“ z roku 1968 od skupiny Toots and the Maytals.

Slovo bylo přejato do českého jazyka ve své původní podobě, a proto je jediný správný způsob psaní REGGAE. „Rege“ je výslovnost reggae, avšak samotné slovo se takto nepíše.

Skloňování

Reggae je podstatné jméno rodu středního a je nesklonné.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. reggae reggae
2. reggae reggae
3. reggae reggae
4. reggae reggae
5. reggae reggae
6.  reggae reggae
7. reggae reggae

Příkladové věty

Věděl jsi, že přezdívka Boba Marleyho je Král Reggae?

Tak jsme se rozvalili v měkkých polštářích okolo nízkého stolečku, a zatímco nás konejšily houpavé tóny reggae, dali jsme si brko.

Reggae neposlouchám! Já dávám přednost klasické hudbě,“ pronesla Magda s hlubokým opovržením a odkráčela tím svým přízračným baletním krokem někam do pryč.

V českém éteru se objevila nová stanice, která se zaměřuje výhradně na reggae.

reggae je život hnedle veselejší, věříš, kámo?

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Internetové zdroje Reggae – Wikipedie. [online]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Reggae
Pošli tento příspěvek svému blízkému