Test na velká písmena 2

6 úloh | Typ cvičení Kvíz / test

Nevíte kam patří velká písmena a kam malá? Procvičte si to v našem krátkém testu. Má pouze 6 úloh, takže by se dal považovat za pravopisnou minutovku.

Spustit kvíz Zobrazit nejlepších 10

13 komentářů ke článku Test na velká písmena 2”

  1. Pokud nejsem obyvatel Hradce,tak nemohu odpověď správně a to stejné u Sídliště Antala Staška. Podle čeho mám poznat, že se jedna o celý název a ne pouze o sídliště pojmenované podle Antala Staška

    • Dobrý den, Terezo,

      odpovídáme možná vyhýbavě, ale je to opravdu obtížné. Do praxe doporučuji nahlížet do Pravidel českého pravopisu.

      Mějte se fajn
      T.

  2. Mě zaráží to, proč je Jan Ámos Komenský všechno psáno velkým písmenem. Asi protože je to jméno co? 😀

  3. taky mě zaráží, proř se ve slově sídliště píše velké S

    • Podívejte se do ostatních komentářů, už se se to řešilo. Hezký den.

  4. Proc se pise Novy Hradec Kralove? Proc ve slove novy je velke N?Pokud je to ctvrt,tak bych tomu rozumela, ale to ne kazdy vi…totez u spojeni sidliste Antala Staska,proc velke S?To se snad take pise Ulice Jana Palacha?Dekuji za odpoved,Lida

    • S použitím Nového Hradce Králové jsem udělal chybu – neuvědomil jsem si, že ne všichni mohou vědět, že se jedná o městskou čtvrť (jsem z Hradce Králové).

      Sídliště Antala Staška je vlastní jméno a celé slovní spojení označuje oficiální název – proto se ve slově Sídliště píše velké písmeno S.

      V případě ulice Jana Palacha je to však jinak – slovo ulice jako takové je obecný výraz, který předchází oficiální název – píše se s malým písmenem (viz strana 41, Pravidla českého pravopisu – studentské vydání).

      • Dekuji za odpoved. Ze se ulice pise s malym u je mi jasne:-)Jen nevim, proc ulice ano a sidliste ne. Sidliste je proste obecne sidliste, ulice je ulice, trida je trida. A maji sva jmena. Pokud se sidliste jmenuje Sidliste Antala Staska,tak je to jako s tim Novym Hradcem Kralove, kdo to vi,kdyz tam nebydli, proste sidliste jako sidliste,nektere je pojmenovano po Antalu Staskovi, jako nekde jinde ulice po Janu Palachovi.Nebo?:-)

  5. Dobrý den,

    není tomu tak. Černými lesy je bližší určení, které následuje až za základem názvu, což je Kostelec.

    Vyjádření pravidel (str. 41 studentského vydání): Bližší určení, stojí-li za základem názvu, zejména po předložce se píše vždy s velkým písmenem v prvním slově, a dále jako když stojí mimo sousloví: Lhota pod Horami, Kostelec nad Černými lesy, Rychnov u Nových Hradů, Sídliště Českých legií.

  6. V úkolu č. 1 je chyba – Kostelec nad Černými Lesy. Pokud se jedná o název města, píší se všechna písmena velká kromě předložek.

    • když je to už čtvrté slovo je to malé! mají to dobře.

Pošli tento příspěvek svému blízkému