Drogerie × drogérie

Jako drogerie se v dnešní době označuje prodejna s kosmetickým, sanitním a chemickým zbožím. V dřívějších dobách to byl obchod s drogami.

Pravopis a etymologie

Původ slova drogerie můžeme nalézt v německém slově Drogerie, které bylo přejato z francouzského droguerie. Droguerie je odvozená od drogue s významem koření, lékárnické zboží či chemikálie (odtud též vzniklo slovo droga).

Německé slovo Drogerie bylo přejato do češtiny ve svém původním tvaru, ale během doby se počeštilo a lze jej psát oběma způsoby, tedy DROGERIE i DROGÉRIE.

Přídavné jméno odvozené od slova drogerie je drogistický.

Majiteli drogerie či prodavači v ní se říká drogista.

Skloňování

Drogerie je podstatné jméno rodu ženského, které skloňujeme podle vzoru růže.

Pád Jednotné číslo Množné číslo
1. drogerie drogerie
2. drogerie drogerií
3. drogerii drogeriím
4. drogerii drogerie
5. drogerie drogerie
6. drogerii drogeriích
7. drogerií drogeriemi

Příkladové věty

Skoč mi pro to do drogerie na rohu, v tom obchodě to nemají.

Dneska jsem drogerii dole udělala dobrý kšeft.

Prosím vezmi mi v drogerii/drogérii 3 balení toaletních papírů, 4 várky kapesníčků a ještě šetrný čistič na dřevěné plovoucí podlahy – už potřebují trochu ošetřit.

Tu řasenku jsem si koupila v drogerii.

Nepřipadá ti divné, že v drogerii prodávají také potraviny a spodní prádlo?

Autor/ka: Bc. Nelly Černohorská
REJZEK, J. Český etymologický slovník. Praha: Leda, 2015. ISBN 978-80-7335-393-3. KRAUS, J. Nový akademický slovník cizích slov A–Ž. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1415-3. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost: s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. Redaktor Josef FILIPEC. Praha: Academia, 2005. ISBN 978-80-200-1446-7. ŠAUR, V. Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. Studentské vydání. Praha: Ottovo nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7451-168-4.
Pošli tento příspěvek svému blízkému